DAKAM, 2011 yılından bu yana beşeri bilimler, sosyal bilimler ve mimarlık alanlarında disiplinler arası bir bakış açısıyla akademik kitaplar yayınlamaktadır. Yakın zamanda başlatılan Mimarlık Araştırmaları serisi, çağdaş gündemleri ve tartışmaları yüksek akademik standartlarla ele almayı amaçlamaktadır. Dizinin bir parçası olarak Mimarlık ve Kentsel Tasarım Araştırmaları kitabı, dünyanın farklı yerlerinden akademisyenleri DAKAM'ın Mimarlık Araştırmaları Serisine katkıda bulunmaya davet ediyor.
Son başvuru tarihi: 18 Ekim 2024
Son Kayıt Tarihi: 1 Kasım
Mimarlık Araştırmaları Serisi Editörleri:
Yıldız Aksoy, Doç. Dr.
Efe Duyan, Dr. Öğretim Üyesi
Koordinatör:
İbrahim Teymur
Kitap Bölümü Çağrısı
DAKAM Mimarlık ve Kentsel Tasarım Araştırmaları Serisi
Mimarlık ve Kentsel Tasarım Araştırmaları
2024
KONULAR
1. Mimarlık ve Yenilik: Tasarım, İnşaat, Yapı
2. Mimarlıkta Deneyim: Mekan, Algılama, İşlev
3. Cinsiyet ve Mimarlık: Feminizm, Tasarım, Ayrımcılık
4. Pandemi: Şehirler, Mimarlık, Peyzaj Tasarımı
1. MİMARLIK VE YENİLİK
Tasarım, İnşaat, Yapı
Mimarlık, her çağın ihtiyacına karşılık gelen yapısal, estetik ve işlevsel yönleriyle kendini yeniledi. Sanatsal yaratıcılığın farklı olarak, mimari anlamda yenilik, sosyal yaşamda bir kullanım nesnesi olarak farklı şekilde değerlendirilmelidir. Yenilik, yeni (veya geliştirilmiş) bir ürünün sunumuyla ilgili teknik, tasarım, üretim, yönetim ve ticari yönleri içerebilir. Başka bir deyişle, katma değer getiren yeni bir fikir olarak inovasyon, değişimin fırsat olarak kullanıldığı kurumsal bir araçtır. Öte yandan özgünlük, özel olma ve başka hiçbir şeyle aynı olmama niteliği, özgün bir mimari hareketin bağlam, tarih ve kültürel arka plan ile nasıl ilişkili olduğuna dair bir tartışma da açar. Özgün ve/veya yenilikçi sosyal talepler ve teknolojik aygıtlar, tasarımcının yaratıcılığını öne çıkararak mimariye meydan okur.
Bu kapsamda yenilikçilik, özgünlük ve yaratıcılık kavramlarına odaklanılacaktır. Mimarlık ve İnovasyon ile ilgili kitap bölümlerinin mimarideki yeni trendlere ve sınırlara odaklanması beklenmektedir. Mimaride yapılan araştırmalar ve yeni teknolojiler de gündeme getirilecektir. Üstelik sadece 21. yüzyıl değil, tarihteki yeni yaklaşımlar da gün yüzüne çıkarılacaktır. Vaka çalışmaları, yeni araştırma sonuçları ve teorik çalışmalar kitabın kapsamına girecektir.
TASARIM VE DİJİTAL SINIRLAR
Yapay zeka
Hesaplamalı Tasarım
Kinetik Mimari
Tasarım, Sanal İnşaat ve Tesis Yönetiminde BIM
Nesnelerin interneti
Çevresel Simülasyon ve Enerji Analizi
CFD Analizi
Dijital Fabrikasyon Yöntemleri
Akıllı ve Duyarlı Binalar
Nörobilim ve Mimarlık
Biyomimetik
YAPI, YAPI SİSTEMLERİ, MALZEMELER
Robotik, Otomasyon ve Prefabrikasyon
Yeni-Sürdürülebilir ve Ekolojik Yaklaşımlar ve Uygulamalar
Kendiliğinden Birleşen Malzemeler ve Şekil Hafızalı Alaşımlar
Beton, Cam, Metalin Yeni Kullanımı
Aydınlatma, HVAC ve Cephe Sistemlerindeki Gelişmeler
Bina Otomasyon Sistemleri
Kendi Kendini İyileştiren Malzemeler
Biyomalzemeler
Termoelektrik, Fotovoltaik
ÇAĞDAŞ SORUNLAR VE ZORLUKLAR
Tarihte Yenilik
Tasarım ve Özgünlük: Örnek Olaylar
Yeni Kentsel Tasarım Eğilimleri ve Çağdaş Kent Sorunları
Eleştirel Yaklaşımlar
Yenilikçi Mimari Ofisler ve Projeler
Mimarlık Tarihi
Mimarlık Kuram
Restorasyon ve Mirasın Anlaşılması
Yeni Tasarım Süreçleri
Araştırma ve Tasarım
Mimarlık Uygulamaları ve Kamu Politikası ile ilgili konular
Tasarım Eğitimi
Fütürizm, Ütopyalar ve Distopyalar
Video oyunları ve filmlerde Mimarlık
2. MİMARLIKTA DENEYİM
Mekan, Algılama, İşlev
Gözlemcinin bakış açısının mimari tartışmalardaki önemi, Baumgarten’ın Meditations on Poetry metninin çarpıcı girişindeki estetik tanımına kadar götürlebilir. Baumgarten, düşünceyle algıyı felsefi bir bilgi olarak bir araya getirmeye çalışmıştı. 19. yüzyılda, biyoloji ve psikolojideki gelişmelerle desteklenen mimari deneyim kavramı sinirsel-duyusal bir katman edindi ve Wölflin’in çığır açan teziyle mimari formların nasıl duygu uyandırabileceğini gösterdi. Kısa bir süre sonra Fenomenoloji'nin yükselişi, uzamsal farkındalığı hem bilişsel hem de somatosensoriyel yollarla gözlemcinin kavrayışına taşıdır. Husserl'in Benlik kavramı, mekanı, dış dünyanın algılanan alanı olarak aşkın bir eylem şeklinde tanımlarken, Merleau-Ponty bedensel hareketi sürekli değişen mimari alanın üretimi olarak tasvir etmiştir. Tasarım Yoluyla Hayatta Kalma adlı metninde Richard Neutra, Mimarlık Deneyimi'nde Steen Eiler Rasmussen ve Mimarlıkta Anlam'da Norberg-Schulz gibi somutlaştırılmış deneyime vurgu yapan mimar ve akademisyenleri takiben Juhani Pallasmaa, yakın zamanda atmosferi altıncı his olarak tanımladı: bilişsel sinirbilimsel buluşlarla desteklenen bütünsel bir mekan algısı. Yine de, mimari mekanın kurucu unsurları olarak algı ve beden, bireysel deneyimi tasarım nesnesinin yaratıcı sürecine dahil etmeyen mimari pratikten tarihsel olarak çok az ilgi gördü.
Öte yandan, Newton'un mutlak mekanın geri dönen modern mimarlık, ihtiyaçları bilimsel bir temelde karşılamak için işlevselliğin mekanik tanımını kucakladı. Modern mimarinin temel kavramı ve bir problem çözücü olarak işlev kavramı mimarlık tarihinde önemli bir yer tutsa somut insan faaliyetleri, hareketi ve algısı ile bağlantısının yeterince incelendiği söylenebilir mi? Mimarların bugün işlevi nasıl tanımladığı ve insan deneyimine göre onu nasıl ele aldıkları yanıt beklemektedir.
Kiatbın Mimarlıkta Deneyim ile ilgili bölümleri, algı, bellek, işlev ve kullanıcı kavramlarını ön plana çıkaracaktır.
Kullanıcı deneyimi
İşlev ve Biçim İlişkisi
İşlevsel Düzenlemeler, Sınırlamalar ve Özgünlük
Nörobilim ve Nörofizyolojik Ölçümler
Kavramsal psikoloji
Duygular ve Mekan
Algı ve Duyular
Atmosfer
Beden ve Hareket
Görsel Kompozisyon: Işık, Renk, Doku
Saha çalışmaları
Hesaplama ve dijital tasarım
Genius Loci ve Yeni Bölgeselcilik
Organik Mimari
Fenomenoloji
Hafıza
Kullanıcı / Sakin için Tasarım
Geleneksel Mimari
Tarihte kullanıcı merkezli yaklaşımlar
Mimar ve tasarımcının yaratıcılığı
3. CİNSİYET VE MİMARLIK
Feminizm, Tasarım, Ayrımcılık
Son birkaç on yılda, feministler ve mimarlar birbirinden bağımsız olarak modern Batı'nın düşünsel varsayımlarına ve kültürel pratiklere yönelik eleştiriler geliştirdiler. Mimarlık Araştırmaları kitabı, gündelik pratiklerin içinde saklı olan cinsellik ve mekan arasındaki ilişkilere odaklanarak, cinsiyete mimari söylem ve eleştirel kuram ile bağlantılı olarak değinmeyi amaçlıyor.
CİNSİYET VE MİMARLIK bölümü, tarihsel ve çağdaş engelleri ve verili rolleri göstermek için kadınlara yönelik ayrımcılık biçimlerine odaklanacak. Tasarım ve şehirlerle ilgili siyasi ve sosyal hareketler de gündeme alınacaktır.
Bunlarla birlikte tasarımın, tarih boyunca sadece erkeklerin değil sanatçı, eleştirmen, eğitimci ve himayedarlar olarak gölgede kalmış kadınların yaratıcılığıyla da şekillenip geliştirildiği artık bilinen bir gerçek. Ancak erkek meslektaşlarını hevesle teşvik eden tarihsel anlatılarda katkıları çoğu zaman göz ardı edildi. Mimarlık Araştırmaları kitabı aynı zamanda kadın tasarımcıların katkılarını da ön plana çıkaracak.
Mimarlık ve Feminizm
Anaerkil Mimari
Mimarlık Tarihinde Kadın
Kadınlar ve Yaratıcılık
Ayırımcılık Mekanizmaları
Güç Yapıları ve Hiyerarşileri
Tasarım ve Mimarlık Tarihine Göre Ayrımcılık
Şehirler ve Cinsiyet Sorunları
Sosyal Roller
Kentsel Alanlar
Çalışma alanları
Ev ve Kadın
Mahremiyet
Biyolojik ve Sosyal Farklılıklar
LGBTQ çalışmaları
Siyasi Hareketler ve Kadın Hakları
Cinsiyetçilik ve Yıldız Sistemi
#MeToo Hareket ve Mimarlık
Bakım ve Çocuk Bakımı
Cinsellik
Cinsel Saldırı ve Şiddet
Depresyon, Psikoloji ve Psikanaliz
Feminist Pedagoji
Toplumsal Cinsiyet
4. PANDEMİ
Kentler, Mimarlık ve Peyzaj Tasarımı
COVID-19 döneminde tüm dünya şehirleri, ekonomiden sosyal politikalara, yönetim tarzlarından üretim ilişkilerine, yaşam tarzlarından kişisel ilişkilere kadar her şeyin tartışılmaya ve dönüştürülmeye başlandığı beklenmedik süreçlerden geçti.
Pandemi sürecinde yeni bir normal ortaya çıktı: Evden çalışma, çevrimiçi eğitim, çevrimiçi toplantılar, sosyal mesafe, seyahat kısıtlamaları, psikolojik depresyon, sağlık sorunları ve beklenen ekonomik kriz. Pandemi sırasında kentsel alanların düzenini ve tasarımını yeniden değerlendirmek mimarlık, peyzaj mimarlığı, planlama ve tasarım mesleklerine yeni sorumluluklar getirdi. Kolera salgınının Londra'da su temini haritalarını ve kanalizasyon altyapı verilerini inceleyerek tespit edildiği ve kontrol altına alındığı göz önüne alındığında, mekansal analiz ve çözümler de COVID-19 salgınını kontrol altına almak ve onunla yaşamak açısından büyük bir rol oynayacak. Yeşil ve kamusal alanların yanı sıra evler ve işyerleri (sağlık tesisleri başta olmak üzere), pandemi sırasında ve sonrasında önemli bir rol oynayacaktır. Bu nedenle, “Pandemi: Şehirler, Mimari ve Peyzaj Tasarımı” bölümü, mevcut tasarım zorluklarının üstesinden gelmek açısından önem taşımaktadır.
ALTTOPİKLER
Pandemi Sırasında ve Sonrasında Yeşil Alanlar
İzolasyon Zamanlarında Peyzaj Bahçeciliği
Plajlar, parklar, meydanlar
Pandemiye karşı mücadelede Kentsel Analiz ve Planlama
Sosyal Uzaklık Protokolü ve Tasarımda İnovasyon
Yeni İşyerleri
Yeni Evler
Dijital Uzaylar
Sağlık Tesisleri
Pandeminin Siyaseti
Pandemi ve Mimari Sırasında Psikoloji
Toplu Taşıma ve Sokaklar